/  Biuro prasowe  /  Warszawski Zarząd Dróg Miejskich nagrodzony w konkursie „Samorząd przyjazny energii”

2019.05.10

• innogy Stoen Operator był partnerem V edycji konkursu „Samorząd przyjazny energii”, organizowanego przez Polskie Towarzystwo Przesyłu i Rozdziału Energii Elektrycznej
  • W konkursie wyróżniono samorządy i instytucje samorządowe zaangażowane w działania na rzecz poprawy niezawodności i bezpieczeństwa dostaw energii, przeciwdziałania smogowi i rozwoju elektromobilności.
  • Nagrody wręczono 7 maja na uroczystej gali podczas Międzynarodowych Targów Energetyki Expopower w Poznaniu.

Konkurs „Samorząd przyjazny energii” organizowany jest przez PTPiREE we współpracy ze spółkami energetycznymi: innogy Stoen Operator, Enea Operator, Energa-Operator, PGE Dystrybucja, Tauron Dystrybucja i Polskie Sieci Elektroenergetyczne. Na podstawie własnych doświadczeń i realizowanych wspólnie z samorządami projektów, członkowie PTPiREE zgłosili do konkursu te samorządy, które wyróżniają się w Polsce zaangażowaniem i przemyślaną strategią działań w obszarze energetyki.

W tym roku na najwyższe uznanie jury zasłużyły gminy: Kaczory, Kępno, Ochotnica Dolna, Kleszczewo, miasto Kolno oraz Zarząd Dróg Miejskich w Warszawie.

Warszawski ZDM został zgłoszony do nagrody przez innogy Stoen Operator. Nasze codzienne pozytywne doświadczenia w pracy z ZDM sprawiły, że uznaliśmy, iż warto wyróżnić tę jednostkę samorządową ze względu na niezwykle wysoką jakość oraz wydajność współpracy pomiędzy jednostką miejską, a stołecznym operatorem sieci dystrybucyjnej energii elektrycznej. Z pewnością ZDM może tu być przykładem dla innych instytucji, bo sposób planowania i koordynacji przez nich działań pomaga również nam w skutecznym prowadzeniu oraz utrzymaniu bezpieczeństwa dostaw energii elektrycznej, przy jednoczesnym rozwoju sieci elektroenergetycznej w stolicy – powiedział Robert Stelmaszczyk, Prezes Zarządu innogy Stoen Operator Sp. z o.o.

W piątej edycji konkursu jury szczególnie doceniło jednostki samorządu terytorialnego podejmujące działania na rzecz poprawy niezawodności i bezpieczeństwa dostaw energii elektrycznej do odbiorców indywidualnych i przemysłowych, przeciwdziałające powstawaniu smogu lub rozwijające elektromobilność. Przy ocenie istotne były również realizowane działania na rzecz zwiększania świadomości ekologicznej mieszkańców w trakcie realizacji inwestycji związanych z modernizacją i rozwojem sieci elektroenergetycznej.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Biuro prasowe innogy:                                      +48 (22) 821 41 51

Email:                                                                   biuro.prasowe@innogy.com